Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Berita  | Drebar

Volvo ingin perkenalkan teknologi kunci digital untuk kereta


Secara tradisinya, Volvo lebih dikenali sebagai pengeluar kereta yang mementingkan keselematan. Walaupun itu masih lagi benar, syarikat ini juga sekarang pantas diakui sebagai peneraju inovasi. Ini dibuktikan sekali lagi dengan rancangan mereka untuk menjadi syarikat kereta pertama di dunia yang akan menggantikan penggunaan kunci kereta menjelang tahun 2017.

Dengan lebih tepat, kunci fizikal yang kita semua sudah kenal akan digantikan dengan kunci digital yang terkandung di dalam aplikasi telefon pintar. Hubungan aplikasi ini dengan kereta Volvo akan dilakukan menerusi Bluetooth.

Antara kelebihan kunci digital ini adalah untuk membolehkan seseorang yang mempunyai lebih daripada satu Volvo untuk ‘mengawal’ kesemuanya tanpa menggunakan kunci-kunci fizikal berlainan. Jelas sekali ini juga berfaedah untuk keadaan apabila pemilik kereta dapat berkongsi kereta bersama keluarga atau rakan dengan hanya ‘menghantar’ kunci digital ini melalui telefon pintar.
Syarikat sewa kereta juga dapat menerima tempahan daripada pelanggan dan menghantar kunci digital ini terus kepada penyewa. Dengan itu, pelanggan tidak lagi perlu beratur panjang untuk mengambil kunci kereta.

Volvo akan mula menggunakan teknologi ini bermula musim bunga 2016 menerusi firma perkongsian kereta Sunfleet di lapangan terbang Gothenburg, Sweden. Seterusnya sejumlah terhad kereta akan dipasang teknologi kunci digital ini menjelang 2017.

Namun begitu, penggunaan kunci fizikal akan tetap ditawarkan bagi mereka yang masih ingin menggunakannya.

Teknologi ini jelas berpotensi untuk memudahkan kehidupan seharian, tetapi apa pendapat anda jika ia mula digunakan di Malaysia? Adakah ia selamat?